Kawa ziarnista MAZURRO 0,250 KG 70% Arabica

MAZURRO 0,250 KG 70% Arabica

Nowy produkt

Kawa ziarnista MAZURRO 250 g  70% Arabica  30% Robusta

Pojemność:  250 G

Mieszanka: 70% Arabica  30% Robusta

Mazurro to nowa definicja tego, czym może być kawa.

Więcej szczegółów

Dostawa za darmo
Sprawdź koszt wysyłki

Wysyłka

Sposoby dostawy Nazwa Czas dostawy Cena
Odbiór osobisty Odbiór osobisty Po zmianie statusu na odbiór Za darmo!
Wysyłka kurierem DPD Wysyłka kurierem DPD Na drugi dzień roboczy 20,00 zł
Paczkomaty InPost - Przedpłata Paczkomaty InPost - Przedpłata 48h - 72h 10,00 zł

* Produkty dostępne TYLKO ONLINE wysyłane są w ciągu 2 dni roboczych.

35,00 zł brutto

Opis

Rodzaj ekspresu Automaty z młynkiem
Rodzaj użytej kawy Ziarnista
Mieszanka kawy Mieszanka Robusta i Arabica

Więcej informacji

Kawa ziarnista MAZURRO 250 g  70% Arabica  30% Robusta

Pojemność:  250 g

Mieszanka: 70% Arabica  30% Robusta

Mazurro to nowa definicja tego, czym może być kawa.

Znakomita WŁOSKA kawa ziarnista.

Najpopularniejszą odmianą kawy na świecie jest Arabika. Czym charakteryzuje się ten gatunek? Zwyczajowo uprawia się go na wysokości od 600-2200 m n. p. m w umiarkowanym klimacie, chociaż gatunek Arabika charakteryzuje się wysoką odpornością na warunku atmosferyczne. Drzewka powinny osiągać od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, a optimum wzrostu  to 15°C – 24°C. Dojrzewanie owoców kawy trwa około 7 – 9 miesięcy, a zawartość kofeiny waha się od 0,9% do 1,4% – co daje średnio 1,2%. Arabika uchodzi za odmianę szlachetną i dziś jest chętnie spożywana. W przeciwieństwie do Robusty, zawartość kofeiny jest na tyle umiarkowana, że sprzyja piciu kawy nawet klika razy w ciągu dnia.

Odmiana Robusta rośnie na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. Drzewa kawowca osiągają  od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, a optimum wzrostu plasuje się w przedziale od 18 °C do 36 °C. Dużą zaletą Robusty jest jej wysoka odporność na choroby, toteż pod tym względem uprawianie jej jest prostsze. Czas, którego potrzebują owoce, aby dojrzeć to przedział od 9 do 11 miesięcy. Po tym upływie zaczynają się zbiory. Zawartość kofeiny 1,8%  do 4,0%, co daje średnio 2,2% o – to aż 1% więcej niż w przypadku Arabiki, toteż Robusta uważana jest za kawę mocną, dlatego doskonale sprawdza się w mieszankach właśnie z kawą typu Arabica.

Arabika ma zdecydowanie bardziej szlachetny i delikatny smak niż Robusta, dlatego bardzo łatwo spotkać kawę oznaczoną 100% Arabika. Jeśli chodzi o odmianę Robusta, to w smaku jest ona raczej gorzka, dlatego zwykle łączy się te dwa gatunki i powstaje tzw. blend. Robusta ma jednak mocną zaletę, a mianowicie wyższą zawartość kofeiny, co sprawia, że picie kawy z wysoką zawartością jej ziaren jest znacznie bardziej pobudzające niż spożywanie 100% Arabiki. W zależności od naszych preferencji, a także możliwości powinniśmy decydować się na różne blendy czy single. Dla osób, które kawy spożywają dużo zaleca się raczej picie 100% Arabiki, właśnie ze względu na niższą zawartość kofeiny, która jak wiemy w nadmiarze może być szkodliwa.  Jeśli natomiast kawę traktujemy jako dodatek i nie pijemy jej zbyt dużo, Robusta będzie dla nas świetnym pobudzaczem.

5 innych produktów w tej samej kategorii: